De historie van de Harmenjansweg te Haarlem tussen 1923 en 1966


De naam Kuijkhoven (met een ij) duikt voor het eerst op in ťťn van de Haarlemse Adresboekjes, en wel in dat van 1907/08: in dat jaar worden F. en W.B. beiden vermeld als scheepstimmerlieden; daarna verdwijnt W.B. een aantal jaren uit de boekjes, maar in 1923 zien we ene A. Kuykhoven als scheepsbouwer genoemd en F. Kuykhoven als scheepstimmerman. Het is duidelijk dat de familie zich reeds roerde in de scheepsnijverheidbranche voor de officiŽle oprichting van de werf onder hun naam; de juiste toedracht van de ontwikkeling blijft echter ondoorzichtig.
Op 1 november 1923 werd door vader en drie zonen (Peter, Aart en Coenraad) een scheepsbouwbedrijf opgericht met vestiging langs de Harmenjansweg no. 57b.
De vier allen te Harderwijk geboren, resp. in 1865, 1889, 1891 en 1899 legden zich behalve op de scheepsbouw ook toe op reparatie en onderhoud en wisten een vrij uitgebreide klantenkring op te bouwen.

gebroeders Kuijkhoven
Opa en Oma


Zij voerden opdrachten uit van de gemeentelijke Havendienst van Haarlem en van de Reinigingsdienst, die immers het onderhoud van de eigen schepen had afgestoten.
Verder behoorden tot de cliŽntele de machinefabrieken van Stork en Figee te Haarlem en daarnaast verschillende beurtschippers, woonbooteigenaren en gebruikers van zandvletten, enz.
Rond 1930 werd het motorjacht van de toenmalige burgemeester van Haarlem, C. Maarschalk, van een nieuwe huid voorzien en in 1939 liep op de werf van stapel het zeilschip 'Maria van Nieuwenhuis': Blijkbaar waren de Kuykhovens van vele markten thuis.

Zat er in 1946 slecht fl. 8543,00 eigen geld in de zaak, in 1952 was dat opgelopen tot bijna het viervoudige.
Een interessante klant was in die tijd de schrijver Jan de Hartog, die verscheidene malen werd gefotografeerd op of bij zijn tjalk.
In de vroege jaren '60 werd o.m. werk uitgevoerd aan motorboten, aan houten vaartuigen en ook aan metalen aken, maar toch was het bedrijf, bij gebrek aan opvolging, ten ondergang gedoemd. Op 15 september 1966 werd de onderneming ontbonden.

Sitra